Bahçecilik, nebat yetiştirme sanatı ve bilimidir. Kendi arka bahçenizde çiçek ve sebze yetiştirmekten büyük ölçekli ticari çiftlikleri yönetmeye kadar oldukça muhtelif faaliyetleri kapsar.
Her biri kendine has zorluklar ve ödüllerle dolu birçok değişik bahçecilik türü vardır. En yaygın bahçecilik türlerinden bazıları şunlardır:
- Süs bitkiciliği: Bu tür bahçecilik, bitkileri güzellikleri için yetiştirmeye odaklanır. Süs bitkileri, güzel manzaralar yaratmak, evinize renk katmak ya da hayatınıza yalnız bir rahatlık ve durallık duygusu getirmek için kullanılabilir.
- Sebze bahçeciliği: Sebze bahçeciliği, yemek için sebze yetiştirme uygulamasıdır. Sebzeler, rejiminize çeşitlilik katmanın sıhhatli ve leziz bir yoludur ve hem de keyifli ve ödüllendirici bir hobi olabilir.
- Meyve bahçeciliği: Meyve bahçeciliği, yemek için meyve yetiştirme uygulamasıdır. Meyveler, yemeklerinize tatlılık katmanın leziz ve besleyici bir yoludur ve hem de keyifli ve ödüllendirici bir hobi olabilir.
- Yenilebilir peyzaj: Yenilebilir peyzaj, peyzajınıza yenilebilir bitkiler ekleme uygulamasıdır. Yenilebilir peyzaj, bahçenize güzellik katmanın, aileniz için yemek sağlamanın ve yaban yaşamını çekmenin mükemmel bir yolu olabilir.
Bahçecilik binlerce senedir uygulanmaktadır ve insanlık tarihinde mühim bir rol oynamıştır. Bitkiler bizlere yemek, barınak, deva ve güzellik sağlar. Ek olarak havayı ve suyu temizlemeye destek olurlar ve yaban yaşamı için bir yuva sağlarlar.
Bahçecilik, hayatınıza birçok yönden yarar sağlayabilecek ödüllendirici ve tatminkar bir hobidir. Doğayla irtibat kurmanıza, sağlığınızı iyileştirmenize ve stresi azaltmanıza destek olabilir. Ek olarak yeni beceriler öğrenmenin, yeni insanlarla tanışmanın ve dünyada ayrım yaratmanın mükemmel bir yolu olabilir.
Antet | Hususiyet |
---|---|
Bahçecilik | Sonsuz güzellik |
Olasılık yaprakları | Bitkiler |
Çiçekler | Sonsuz güzellik |
Arama Amacı | Bilgilendirici |
II. Bahçecilik Türleri
Bahçecilik, birçok değişik nebat ve uygulamayı kapsayan geniş bir alandır. En yaygın bahçecilik türlerinden bazıları şunlardır:
- Bitkilerin güzellikleri için yetiştirilmesine odaklanan süs bahçeciliği. Bu tür bahçecilik, güzel duyu çekicilikleri için yetiştirilen çiçekleri, çalıları, ağaçları ve öteki bitkileri ihtiva eder.
- Yenilebilir bahçecilik, besin amaçlı nebat yetiştirmeye odaklanır. Bu tür bahçecilik, gıda değerleri için yetiştirilen meyveleri, sebzeleri, otları ve öteki bitkileri ihtiva eder.
- Su bitkilerinin suda yetiştirilmesine odaklanan su bitkileri yetiştiriciliği. Bu tür nebat yetiştiriciliği, göletlerde, göllerde ve öteki su kütlelerinde yetiştirilen bitkileri ihtiva eder.
- Sürdürülebilir bahçecilik, bitkilerin etraf dostu bir halde yetiştirilmesine odaklanır. Bu tür bahçecilik, bahçeciliğin etraf üstündeki tesirini azaltan uygulamaları kullanır.
III. Bahçecilik
Bahçecilik binlerce senedir uygulanmaktadır ve erken bahçecilik uygulamalarına dair kanıtlar Neolitik döneme kadar uzanmaktadır. Bahçeciliğin ilk zamanlarında insanoğlu yemek ve deva için ürün yetiştirmeye odaklanmışlardır. Sadece vakit geçtikçe insanoğlu bitkilerin güzelliğini takdir etmeye başlamış ve onları dekoratif amaçlarla da kullanmaya başlamışlardır.
Bahçeciliğin zamanı üç ana döneme ayrılabilir: Antik, Ortaçağ ve Çağıl.
Bahçeciliğin antik süreci Neolitik dönemde başladı ve Roma İmparatorluğu’nun düşüşüne kadar sürdü. Bu zamanda, bahçecilik dünyanın birçok değişik kültüründe uygulanıyordu. Orta Şark’da insanoğlu buğday, arpa ve üzüm şeklinde mamüller yetiştiriyordu. Çin’de insanoğlu pirinç, çay ve ipek böcekleri yetiştiriyordu. Mezoamerika’da insanoğlu mısır, fasulye ve kabak yetiştiriyordu.
Bahçeciliğin ortaçağ süreci Roma İmparatorluğu’nun çöküşüyle başladı ve Rönesans’a kadar sürdü. Bu zaman zarfında, bahçecilik dünyanın birçok değişik kültüründe gelişmeye devam etti. Avrupa’da manastırlar, rahiplerin yemek, deva ve dini ritüeller için ekin ve ot yetiştirdiği mühim bahçecilik merkezleriydi. Çin’de, Song hanedanı, çiçek ve meyve yetiştirmek için yeni tekniklerin geliştirilmesiyle bahçeciliğin çiçek açtığını görmüş oldu.
Bahçeciliğin çağıl süreci Rönesans ile başladı ve günümüze kadar devam ediyor. Bu zaman zarfında bahçecilik sera, traktör ve gübre şeklinde yeni teknolojilerle inkilap yarattı. Bahçecilik ek olarak büyük ölçekli ticari çiftliklerin ve fidanlıkların gelişmesiyle giderek daha çok ticarileşti.
Günümüzde bahçecilik, dünyanın dört bir tarafındaki insanlara yemek, deva, güzellik ve eğlence elde eden küresel bir endüstridir. Bahçecilik ek olarak yaban yaşamı için hayat alanı sağlayarak ve havayı ve suyu temizlemeye destek olarak çevrenin mühim bir parçasıdır.
IV. Bahçeciliğin Yararları
Bahçeciliğin hem bireyler bununla beraber etraf için birçok faydası vardır. Bahçeciliğin yararlarından bazıları şunlardır:
- Gelişmiş ruh sağlığı
- Azaltılmış stres
- Arttırılmış fizyolojik aktivite
- İyileştirilmiş hava kalitesi
- Azaltılmış kirlilik
- Gelişmiş biyolojik çeşitlilik
- Artan emlak değerleri
Bahçeciliğin yararları ile alakalı daha çok data edinmek için lütfen aşağıdaki kaynakları ziyaret edin:
V. Kariyer Olarak Bahçıvanlık
Bahçecilik, muhtelif kariyer fırsatları sunan geniş bir alandır. Bahçecilik sektöründe bulabileceğiniz değişik iş türlerinden bazıları şunlardır:
Nebat bilimcileri bitkileri ve çevreyle etkileşimlerini inceler. Nebat genetiği, nebat fizyolojisi ve nebat ekolojisi şeklinde mevzularda araştırmalar yürütürler.
Bahçe mühendisleri peyzajlar, bahçeler ve öteki bahçe alanlarını tasarlar ve yönetir. Güzel ve işlevsel dış mekanlar yaratmak için mimarlar, peyzaj mimarları ve öteki profesyonellerle çalışırlar.
Bahçecilik teknisyenleri, bahçecilik uzmanları ve bahçecilik mühendislerinin nezarete altında çalışırlar. Bitkileri dikmek, sulamak ve budamak şeklinde muhtelif görevler gerçekleştirirler.
Fidanlık mensupları nebat yetiştirir ve satarlar. Fidanlıklarda, seralarda ve bahçe merkezlerinde çalışırlar.
Çiçekçiler çiçekleri düzenler ve satarlar. Çiçekçi dükkanlarında, marketlerde ve öteki perakende satış mağazalarında çalışırlar.
Bahçecilikte bir kariyerle ilgileniyorsanız, hazırlanmak için yapabileceğiniz birkaç şey var. ilk olarak, bahçecilik ya da alakalı bir alanda lisans almalısınız. Bahçecilikte lisans ve lisansüstü programları dünyanın dört bir tarafındaki kolejlerde ve üniversitelerde bulabilirsiniz.
İkincisi, bahçecilik sektöründe emek verme deneyimi edinmelisiniz. Bunu mahalli bir bahçe ya da fidanlıkta gönüllü olarak emek harcayarak ya da bahçecilik teknisyeni ya da fidanlık işçisi olarak iş bularak yapabilirsiniz.
En son, bahçecilikteki becerilerinizi ve bilginizi geliştirmelisiniz. Bunu, devamlı öğrenim kurslarına katılarak, bahçecilik dergileri ve gazeteleri okuyarak ve konferanslara ve atölyelere katılarak yapabilirsiniz.
Bahçecilik alanında bir aşama ve birazcık deneyimle, bahçecilik sektöründe ödüllendirici bir kariyer bulabilirsiniz. Fidanlıklardan ve bahçe merkezlerinden peyzaj tasavvur firmalarına ve botanik bahçelerine kadar muhtelif ortamlarda çalışabilirsiniz. Ek olarak özgür bahçe uzmanı ya da peyzaj tasarımcısı olarak kendiniz için çalışabilirsiniz.
VI. Bahçenizin Bakımı
Bahçenizin bakımını yapmak, en iyi halde görünmesini ve sıhhatli bitkiler üretmesini sağlamak için önemlidir. Bahçenizin bakımı için birtakım ipuçları şunlardır:
- Bitkilerinizi tertipli olarak, bilhassa kurak dönemlerde sulayın.
- Bitkilerinizi paket üstündeki talimatlara nazaran gübreleyin.
- Bitkilerinizin sıhhatli ve en iyi görünümde kalmasını sağlamak için gerektiği halde budayın.
- Ürün etiketindeki talimatları izleyerek zararlıları ve rahatsızlıkları denetim dibine alın.
- Bahçenizin nemini korumasına ve yabani otları bastırmasına destek olmak için bahçenizi malçlayın.
Bu ipuçlarını takip ederek bahçenizin en iyi halde görünmesini ve uzun seneler süresince sıhhatli bitkiler üretmesini sağlayabilirsiniz.
VII. Kendi Bitkilerinizi Yetiştirmek
Kendi bitkilerinizi yetiştirmek ödüllendirici ve eğlenceli bir edinim olabilir. Ek olarak paradan tutum etmenin ve taze, sıhhatli mamüller elde etmenin mükemmel bir yolu olabilir. İşte kendi bitkilerinizi yetiştirmek için birtakım ipuçları:
- İkliminize ve yetiştirme koşullarınıza müsait bitkileri seçin.
- Sıhhatli fide ya da tohumlarla başlayın.
- Bitkilerinize doğru oranda su, güneş ışığı ve gıda sağlayın.
- Bitkilerinizi zararlılardan ve hastalıklardan koruyun.
- Bitkilerinizi olgunlaştığında hasat edin.
Bahçeciliğe yeni başladıysanız, başlamanıza destek olacak birçok kaynak mevcuttur. Bahçecilikle alakalı kitaplar, makaleler ve çevrimiçi eğitimler bulabilirsiniz. Ek olarak bir bahçe kulübüne ya da dersine katılabilirsiniz.
Kendi bitkilerinizi yetiştirmek doğayla irtibat kurmanın ve hayat kalitenizi artırmanın mükemmel bir yolu olabilir. Size taze, sıhhatli yiyecekler ve güzel bir görünüm sağlayabilecek ödüllendirici bir deneyimdir.
Bahçenizin Bakımı
Bahçenizi kurduktan sonrasında, bitkilerinizin sıhhatli ve en iyi halde görünmesini sağlamak için onu muntazam bir halde korumak önemlidir. Buna sulama, gübreleme, ot ayıklama ve haşere kontrolü dahildir.
Bitkilerinizi sulamak, onların hayatta kalması için eğer olmazsa olmazdır. Bitkilerinizin gerekseme duyduğu su miktarı, nebat türüne, iklime ve senenin zamanına bağlı olarak değişecektir. Genel hatlarıyla, bitkilerin haftada bir ya da iki kere derinlemesine sulanması icap eder. Sadece, sıcak ve kuru havalarda bitkilerinizi daha sık sulamanız gerekebilir.
Bitkilerinizi gübrelemek, kuvvetli ve sıhhatli büyümelerine destek sunar. Kullanacağınız gübre türü, nebat türüne, toprak koşullarına ve senenin zamanına bağlı olacaktır. Genel hatlarıyla, bitkiler gelişme mevsimi süresince ayda bir ya da iki kere gübrelenmelidir.
Bahçenizi ayıklamak, arzu ettiğiniz bitkilerden gıda ve suyu alabilecek rakip bitkileri ortadan kaldırarak bitkilerinizin sıhhatli kalmasına destek sunar. Yabani otlar görüldükleri anda temizlenmelidir.
Haşere kontrolü, bitkilerinizi sıhhatli ve hasardan uzak tutmak için önemlidir. Haşereler içinde böcekler, kemirgenler ve hastalıklar yer alabilir. Kimyasal pestisitler, doğal pestisitler ve kültürel kontroller dahil olmak suretiyle haşereleri denetim etmenin muhtelif yolları vardır.
Bu ipuçlarını takip ederek bahçenizin bakımına destek olabilir, bitkilerinizin sıhhatli ve güzel kalmasını sağlayabilirsiniz.
IX. Yaygın Bahçecilik Sorunlarının Giderilmesi
İşte birtakım yaygın bahçecilik sorunları ve bunların iyi mi giderileceği:
- Bitkiler kafi su alamıyor: Bu, yeni bahçıvanlar için en yaygın sorunlardan biridir. Bitkilerin hayatta kalmak için suya ihtiyacı vardır, bu nedenle kafi su alamazlarsa solmaya başlarlar ve sonucunda ölürler. Bitkilerinizin suya ihtiyacı olup olmadığını denetlemek için parmağınızı toprağa sokun. Dokunulduğunda kuruysa, sulama tarihi gelmiştir.
- Bitkiler oldukça fazla su alıyor: Bitkiler susuzluktan muzdarip olabileceği şeklinde, aşırı sulamadan da muzdarip olabilir. Bitkiler aşırı sulandığında, kökler çürüyebilir ve bu da bitkiyi öldürebilir. Bitkilerinizin oldukça fazla su alıp almadığını denetlemek için parmağınızı toprağa sokun. Dokunulduğunda ıslaksa, yine sulamadan ilkin toprağın kurumasını beklemeniz gerekebilir.
- Bitkiler kafi güneş ışığı almıyor: Bir çok bitkinin fotosentez yapmak için güneş ışığına ihtiyacı vardır, bu da yemek üretme sürecidir. Bitkiler kafi güneş ışığı almazlarsa, solgun ve sağlıksız görünmeye başlarlar. Bitkilerinizin kafi güneş ışığı alıp almadığını denetlemek için, onları her gün minimum 6 saat direkt güneş ışığı alabilecekleri bir yere koymaya çalışın.
- Bitkiler oldukça fazla güneş ışığı alıyor: Bitkiler oldukça azca güneş ışığından muzdarip olabildiği şeklinde, oldukça fazla güneş ışığından da muzdarip olabilir. Bitkiler oldukça fazla güneş ışığına maruz kaldığında yaprakları yanabilir. Bitkilerinizin oldukça fazla güneş ışığı alıp almadığını denetlemek için, onları filtrelenmiş güneş ışığı ya da benekli gölge alabilecekleri bir yere taşımayı kontrol edin.
- Bitkiler kafi gıda alamıyor: Bitkilerin büyümek ve gelişmek için besinlere ihtiyacı vardır. Kafi gıda alamıyorlarsa, yaprakların sararması ya da bodur gelişme şeklinde eksiklik emareleri göstermeye başlarlar. Bitkilerinizin kafi gıda alıp almadığını denetlemek için toprağınızı bir bahçe merkezinde kontrol ettirebilirsiniz.
- Bitkiler oldukça fazla gıda alıyor: Bitkiler gıda eksikliğinden muzdarip olabildiği şeklinde gıda toksisitesinden de muzdarip olabilir. Bitkiler muayyen bir besine oldukça fazla maruz kaldığında, bu vaziyet köklerine ve yapraklarına zarar verebilir. Bitkilerinizin oldukça fazla gıda alıp almadığını denetlemek için toprağınızı bir bahçe merkezinde kontrol ettirebilirsiniz.
- Bitkiler zararlılar tarafınca saldırıya uğruyor: Zararlılar, bitkilerin yapraklarını yiyerek, özsuyunu emerek ya da üstlerine yumurta bırakarak bitkilere zarar verebilir. Bitkilerinizin zararlılar tarafınca saldırıya uğrayıp uğramadığını denetlemek için, yapraklarda delikler ya da dışkı (böcek dışkısı) şeklinde hasar emareleri arayın. Zararlıların niçin olduğu hasar emareleri görürseniz, bitkilerinizi böcek ilacı ya da böcek öldürücü sabunla tedavi edebilirsiniz.
- Bitkilerin hastalıklardan etkilenmesi: Hastalıklar bitkilerde solma, yaprakların sararması ya da bodur gelişme şeklinde muhtelif semptomlara niçin olabilir. Bitkilerinizde rahatsızlık olup olmadığını denetlemek için yapraklarda lekeler ya da gövdelerde küf şeklinde rahatsızlık emareleri arayın. Rahatsızlık emareleri görürseniz bitkilerinizi bir mantar ilacıyla tedavi edebilirsiniz.
S: Bahçecilik nelerdir?
A: Bahçecilik, çiçekler, meyveler, sebzeler ve otlar dahil olmak suretiyle nebat yetiştirme bilimi ve sanatıdır. Bahçıvanlar seralar, fidanlıklar ve bahçeler dahil olmak suretiyle muhtelif ortamlarda çalışırlar. Ek olarak peyzaj mimarı ya da botanikçi olarak da çalışabilirler.
S: Bahçeciliğin değişik türleri nedir?
A: Bahçeciliğin birçok değişik türü vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
Süs bitkiciliği: Bu tür nebat yetiştiriciliği, çiçekler, çalılar ve ağaçlar şeklinde güzellikleri için nebat yetiştirmeye odaklanır.
Meyve ve sebze bahçeciliği: Bu tür bahçecilik, yenilebilir meyve ve sebzeler için nebat yetiştirmeye odaklanır.
Bitkisel bahçecilik: Bu tür bahçecilik, tıbbi ya da mutfak özellikleri için nebat yetiştirmeye odaklanır.
Su bitkileri yetiştiriciliği: Bu tür nebat yetiştiriciliği, göletler, göller ve akarsular şeklinde su kaynaklarında nebat yetiştirmeye odaklanır.
Kentsel bahçecilik: Bu tür bahçecilik, parklar, bahçeler ve çatılar şeklinde kentsel alanlarda nebat yetiştirmeye odaklanır.
S: Bahçeciliğin yararları nedir?
A: Bahçeciliğin birçok faydası vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
Zihinsel sağlığın iyileştirilmesi: Bahçeciliğin stresi, kaygıyı ve depresyonu azaltarak zihinsel sağlığı iyileştirdiği gösterilmiştir.
Artan fizyolojik aktivite: Bahçecilik, egzersiz yapmanın ve genel sağlığınızı iyileştirmenin mükemmel bir yoludur.
Hava kirliliğinin azalması: Bitkiler, kirleticileri emerek havanın temizlenmesine destek sunar.
Arttırılmış güzellik: Bahçeler, ufak bir arka bahçeden büyük bir kent parkına kadar her ortama güzellik katabilir.
Artan besin güvenliği: Kendi meyve ve sebzelerinizi yetiştirmek besin güvenliğini iyileştirmeye destek olabilir.
0 Yorum